Védikus asztrológia

A “védák szeme”

Az eredeti szanszkrt neve dzsjótis vagy dzsjótisa, melynek jelentése fény, világosság, ragyogás; csillagászat – vagyis a fénylő égitestek tudománya. Egyike a védákat kiegészítő hat védikus tannak, így szerepe meglehetősen jelentős volta a védikus kultúrában. Talán az eredeti szó jelentéséből is adódik, hogy a védikus asztrológiát tartják a „védák szemének”, amelyen keresztül bepillanthatunk a múlt történéseibe, a jelen pillanataiba és a jövő áramlataiba.

Védikus asztrológia

Bár több ezer éves tudomány, aktualitását a mai napig megőrizte. A kortárs indiai kultúra szerves része maradt – bonyolult számítási módjait egyetemen lehet elsajátítani, milliók számára  igazodási pontként szolgál a mindennapi életben: nemcsak védikus orvosa, de asztrológusa is van egy-egy indiai családnak.

A dzsjótis keletkezése

A hindu tradíció szerint a csillagászattal foglalkozó szövegek az idők kezdetén Mahávisnu lélegzetéből nyilvánultak meg. Ezeket a szövegeket a mítoszok homályába vesző nagy szentek jegyezték le a nyugati időszámítás kezdete előtt mintegy háromezer évvel. Parásara rsi és Bhrigu muni voltak az elsők, akiket számos bölcs követett (Gargamuni, Dzsaimini rsi), valamint több középkori szerző (pl. Varáhamihira, Prithujasasz és Mantrésvara).

Jóslás vagy tudomány?

A leírások nagy jógíkként őrizték meg ezeknek a bölcseknek az emlékét. A csillagállásokhoz kapcsolódó értelmezések, számítási módszerek meditáció közben, a szívükön keresztül nyilvánultak meg, amelyet mantrákban adtak követőiknek örökül.

Ezt támasztja alá az is, hogy rendkívül pontosan több ezer évvel előre és visszafelé is előre jelezték a bolygóállásokat mindenfajta számítási vagy csillagászati segédeszköz nélkül.

Védikus asztrológia 1

A védákban a csillagászat, asztrológia és a matematika ugyanazokban a könyvekben szerepelnek és tudományként indultak útnak nemcsak nyugat, hanem kelet felé is. Európába közel-keleti közvetítéssel jutott el mind a matematika, mind pedig az asztrológia. A védikus asztrológiában a csillagászati számítások és az égbolt aktuális helyzete alapján állítják fel a születési képleteket. Ezt segítik az asztrológiai alapművek a sok ezer éven át kikristályosodott megfigyelések, tapasztalatok.

Ezek alapján a védikus asztrológia maga is egzakt tudomány, hiszen munkamódszere megfelel a tudomány legszűkebb definíciójának:

„A tudomány a bennünket körülvevő világ megismerésére irányuló tevékenység és az ezen tevékenység során szerzett ismeretek összessége. A tevékenységnek bárki által megismételhetőnek kell lennie és végeredményben azonos eredményre kell vezetnie ahhoz, hogy az eredményt tudományos eredménynek nevezhessük. A tudomány eredménye egyetemes érvényű.” (Wikipédia)

A védikus asztrológia a körülöttünk lévő világ jelenségeit vizsgálja, tendenciákat figyel meg, és így segít eligazodni a mindennapokban. Mindezek alapján egyáltalán nem nevezhető jóslásnak.

A védikus asztrológia haszna

Találóan hasonlítják a védikus asztrológiát az időjárás előrejelzéshez. Az asztrológus nem tudja nekünk megmondani, hogy jó vagy rossz történik velünk, a szerencsénk jót vagy balsorost hoz-e ránk. Hiszen a jó és a rossz megítélése az egyéni értékrendtől függ. Csupán azt tudja jelezni nekünk, hogy előttünk álló időszak nehéz vagy könnyű lesz. Abban segít, hogy felkészülten nézzünk szembe az élet kihívásaival. Így elkerülhetjük a kapkodó, félelem, aggodalom vagy pánik hatása alatt hozott meggondolatlan döntéseket. Hasonlóan, ha egy meteorológustól azt halljuk, hogy eső várható, magunkkal visszük az esernyőnket.

Védikus asztrológia 2

Az asztrológia az önmegismerés egyik eszköze. Felfedi az egyensúlytalanságokat a személyiségünkön belül, illetve megmutatja, hogy kozmikus szinten összhangban vagyunk-e az univerzumot mozgató energiákkal. A jóga és az ájurvéda tanításaihoz hasonlóan a dzsjótis is az egyensúly helyreállítására törekszik, felismerve, hogy az élet egyensúly, ahol a „jónak” és a „rossznak” ugyanúgy megvan a szerepe, mint a természetben a nappalnak és az éjszakának, a nyárnak és a télnek, a melegnek és a hidegnek. Főleg a nyugati kultúrában nevelkedett ember számára adja az élet teljesebb, életigenlőbb megértését.

Szólj hozzá!

Rovat: Életvezetési tanácsadás, Védikus asztrológia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.