Honfi Krisztina

WEB_Honfi KrisztiHatha Jóga

Egyszer egy kedves ismerősöm azt mondta “A jóga nem a matracon kezdődik.”
Ezzel teljes mértékben egyet értettem akkor is, azóta pedig még mélyebb értelmet nyert számomra. Amikor elkezdtem gyakorolni, eleinte az ászanák jelentették a kihívást, csak a testre figyeltem. Ahogy haladtam előre a gyakorlásomban, szinte észrevétlenül épült be a rendszeres jógázás “mellékhatásaként” a kiegyensúlyozottság, békességre való törekvés és a szemléletváltás életem különböző területein. Ezt valószínűleg észre sem vettem volna, ha a környezetem nem hívja fel a figyelmemet a változásra. Feltették a kérdést, hogy mit csinálok, mitől lettem ilyen nyugodt? A válasz ennyi volt: Jógázok.
Úgy gondolom a jóga egy nagyszerű eszköz a fejlődés és az önismeret területén, hiszen az ászanák sok esetben kihívást jelentenek és nem is várható, hogy minden alkalommal azonos szintet tudunk a gyakorlásunk során megvalósítani. Minden alkalommal emlékeznünk kell rá, hogy elfogadjuk azt, hol tartunk és mire vagyunk képesek. Végső soron el kell fogadnunk önmagunkat, persze törekedve arra, hogy felfedezzük saját határainkat, kilépve a kényelmet és biztonságot jelentő komfortzónánkból és képesek legyünk kitartani. Ezt a tapasztalatot pedig magunkkal visszük életünk egyéb területeire is. Így tud a jógagyakorlás kilépni a matracról és beépülni az életünkbe.

Jógaoktatói tanulmányaimat az Anahita Jóga és Szellemi Központban végeztem Nagy József és Szilasi Márti vezetése alatt, 2013-ban.

Szólj hozzá!

Rovat: Nincs kategorizálva

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.