Bevezetés a szanszkrit nyelvbe

Olvass eredetiben! – hangzik a tanács. Igen ám, de ha nem bírod az adott nyelvet, kénytelen vagy a fordító képességeire hagyatkozni, s az alapján jutsz élményhez, tudáshoz, illetve maradhatsz le arról.

WEB-480_rigveda

Gyakran találkozunk azzal az esettel, amikor például szanszkrit könyvet angolra, majd az angolt fordítják magyarra, s közben téves irányt vesz az eredeti mondandó. Akkor ez most fordítás vagy ferdítés? Hmmm.

De jó volna ismerni a szanszkrit nyelvet!– merül fel ekkor az igény.

A nyelvek színes palettáját kínálják a nyelviskolák, az európai nyelvek mellett a nálunk kevésbé elterjedt, egzotikus nyelvek sem elérhetetlenek már. Igen ám, de hol tanulhatók a közhasználatból kikopott, irodalmi vagy tudományos nyelvek: ógörög, latin, szanszkrit? Ha hiszed, ha nem, vannak a holt nyelveknek élő tudói, tanítói, sőt művészei.

Most egy ilyen nyelvtanárral találkozhatsz: nemcsak országosan elismert tekintély, de virtuóza a szanszkrit nyelvnek. Költői szinten érti és érzi a szavak árnyalt jelentéseit, a köztük lévő összefüggéseket, rejtett utalásokat. Andrássy Csongor társaságában Te is a megízlelheted a szanszkrit szavak játékát, finom színeit.

WEB480_Rishis

A szanszkrit nyelv iránt érdeklődőknek kívánunk segítséget nyújtani a közös tanulmányozás lehetőségével. Az órákon megtanuljuk a dévanágarí szövegek olvasását és írását, megismerkedünk a legfontosabb nyelvtani szabályokkal, és egyszerűbb szövegek fordításán keresztül szerzünk további ismereteket.

A kiscsoportos foglalkozások
keddenként 17:30-kor kezdődnek.

További információ a
csarandasz@gmail.com emailcímen kérhető.

Szólj hozzá!

Rovat: Szanszkrit nyelvoktatás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.