Akadályok – lustaság

Álaszja – lustaság

„A lustaság akadályának leküzdéséhez nem szűnő lelkesedésre (vírja) van szükség. A törekvő beállítottsága olyan kell, hogy legyen, mint a szerelmesé, aki állandóan arra sóvárog, hogy találkozzék kedvesével, de sohasem ad utat a kétségbeesésnek. A remény legyen a pajzsa, s a buzgalom a kardja. Mentesnek kell maradnia a bánkódástól és a gyűlölettől. A test és a tudat tehetetlenségét hittel és lelkesedéssel kell legyőznie.”

(B. K. S. Iyengar)

Ganges

A lustaság egyik aspektusát már tárgyaltuk korábban. A sztjánához hasonlóan, amely alapvetően mentális lustaság az álaszja esetében is egy rossz mentális szokás áll a háttérben, amelyet a kényelem és a jólét okoz. Az a hajlam, hogy elkerüljünk minden erőfeszítést. Taimni Jóga-szútra magyarázatában tisztán lélektani állapotnak jellemzi az álaszját. A rossz mentalitás ellenszereként a nehéz és hosszas fegyelmezett viselkedést igénylő feladatok végrehajtását jelöli meg, míg a fizikai lustaság meggyógyításához az egészség helyreállítása kell.

Mikor ez a fajta lustaság megtámadja a törekvőt, akkor a tama-gúna (tudatlanság kötőereje) válik uralkodóvá és a következő tünetek mutatkoznak meg: képtelenség a tiszta gondolkodásra, fáradság, tompaság, levertség. Ebben az esetben jó kiindulási alap a helyes táplálkozás: egyensúlyba hozni a szervezetben a gúnákat.

A lustaság ellenszere – lelkesedés és törekvés

Egyfajta elégedettség a lusta embernél is megfigyelhető. Az ilyen embernek nincsenek vágyai, nem akar fejlődni, a tudatlanság kötőereje domináns az életében. Anyagi értelemben az elégedettséget az jelenti számára, ha nem kell dolgoznia. Spirituális szemszögből nézve ez a fajta elégedettség csak pangás.

Finom fizikai szinten a lelkesedés és a törekvés a gyógyír erre az állapotra.

„Tested tespedtségének tele azonnal véget ér, ha kész vagy köszönteni lelked tetterjének tavaszát.” (Srí Chinmoy)

Az elégedettség másik fajtája akkor születik meg, ha minden tőlünk telhetőt megteszünk az önmegismerés, az önvaló feltárásának útján. Míg a fizikailag és az értelmében lusta ember a mozdulatlan anyagi nyugalmat keresi, ahol a test és az elme pihen, addig az önmegvalósításon dolgozó ember számára a célba érkezés egy örök jelen időt, egy végtelen ’most’-ot is jelent.

A lelkesedés egyfajta törekvésben nyilvánul meg az önmegvalósítás útján. A jóga gyakorlóit szádhakának – törekvőknek is hívják. Ők azok, akik mindent megtesznek a céljuk – az Önvaló megismerése – érdekében. A törekvés belső késztetés, hogy túlszárnyaljuk eddigi megtapasztalásainkat. Ez az az energia, amely elvisz a célunkhoz.

A lelkesedés azt is jelenti, hogy a tanítóktól vagy az írásoktól, könyvektől kapott inspirációkat a gyakorlatban valósítjuk meg. Ez az állapot az úton lévő felfedező lelkesedése: megéljük azt a bölcsességet, amely elindított bennünket. Így válhat egy lelkes kereső más számára inspirálóvá.

Gyakorlás

Ötödik két hét (július 17. – július 30.)

Önfegyelem a tudatos elmében. A tudatosság és a figyelem már korábban is felmerült a közöny esetében. A jógában meghatározó az önfegyelem és a tudatosság. Ettől függ mikor érjük el a célunkat.

1. Korán kelő gyakorlat:

Az alvás egyik – kevésbé ismert – célja, hogy elménk egy viszonylag ingerszegény állapotban befejezze még az aznapi munkáját. Elraktározza az információkat, és helyet készítsen a következő napi benyomásoknak.

Azért kell korán végeznünk jóga és meditációs gyakorlatainkat, hogy még a mindennapi tevékenységek forgataga és információhalmaza előtt „tiszta lappal” induljunk. Ebben az időszakban könnyebben halljuk meg a Felsőlélek üzeneteit. Ezért ezek nagyon értékes pillanatok.

Általában azonban képtelenek vagyunk korán kelni. Ha többet alszunk, mint amire a testnek szüksége van, azt érezzük, hogy még fáradtabbak lettünk, levertség lesz úrrá rajtunk. Tudnunk kell, hogy valóban a testünk kíván több pihenést, vagy az elménk érezteti velünk, hogy fáradtak vagyunk.

Próbálj ki egy technikát, ha úgy érzed, hogy nyolc óra alvás kevés, vagy ha olyan helyzetbe kerültél, hogy nem tudtál a megszokott időben lefeküdni.

Mikor végre ágyba kerülsz, képzeld el, hogy huszonnégy órára fekszel le aludni és mikor reggel felébredsz, képzeld el, hogy egy egész napot aludtál. Soha ne gondold, hogy „Te jó ég, csak három órát aludtam!” A tudatállapotunk hangolja az elmét, amely meggyőzi a testet. Különben is a 24-es egy nagy szám, azonnal az elégedettség érzését kelti bennünk, így fel tudunk kelni korábban is.

Ez nem önámítás, hanem az elme tudatos használata, hogy barátként segítse célunk elérését. Ha ellenségnek tekintjük az elmét, akkor győzni is fog!

2. A lustaság ellenszere a lelkesedés. Olyan hatalmas erő, hogy szinte minden csitta viksépát segíthet leküzdeni, hiszen a lélek alapvető természete, hogy lelkes.

Alakítsunk barátainkból, párunkból, hasonló gondolkodású emberekből kis csoportot és törekedjünk együtt! Mi is közösen gyakoroljuk ezeket az elmefegyelmező gyakorlatokat. Vagyunk néhányan, akik kitartóan próbálkozunk már egy ideje. Létrehozunk egy motivációs csoportot, ahol folyamatosan odafigyelünk egymásra és gondoskodunk arról, hogy a lendületünk ne törjön meg. Felváltva igyekszünk lelkesíteni egymást. Remélem, ennek a honlapon is lesz nyoma. Kérek mindenkit, aki a távolban nyomon követi ezt a blogot, és szeretné új dimenzióba helyzeni a gyakorlását, küldjön egy emailt a Jógaházba és csatlakozzon hozzánk! A tárgyba kérlek, írjátok bele: „lelkesedés”

Szólj hozzá!

Rovat: Akadályok, Jóga bölcselet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.