Akadályok – kétely

Szamsaja – kétely és határozatlanság

„Akik ezt az utat járják, szilárdak elhatározásukban, és csak egyetlen céljuk van. Óh, Kuruk szeretett gyermeke, a határozatlanok szétszórt értelműek.” Bhagavad-gítá 2.41.

A szó fordítása ebben az esetben sokkal egyértelműbb mint a sztjána, a mentális lustaság esetében. Mégis érdemes megnézni a szó szótári jelentését, ahol a kétely mellett a következők is szerepelnek: bizonytalanság, határozatlanság, habozás; bizalmatlanság, gyanakvás

A kétely természete

Akkor merül fel, mikor az elme az erőfeszítések feladására hajlik. A benső elgyöngülésből kételyek fakadnak:

  • Eljutok-e a célig? Ez-e az én utam?
  • Létezik-e számomra valóság vagy illúzióban élek?
  • Hatékonyak-e az eszközeim, és ezek tényleg az én módszereim? stb.

Mindez a benső bizalom elvesztésének a jele.

Akár tudatában vagyunk kételyeinknek, akár nem, gyengítik az akaraterőt. Ennek következtében a negatív gondolatok egyre inkább a hatalmukba kerítenek. Így pedig kész is van az ördögi kör: esélyeink a kétségeink miatt tovább romlanak.

Ennek megelőzése érdekében kerülni kell mindent, ami elgyengíti a szellemet és előkészíti a táptalajt a kétely számára: a negatív kritikát és az intellektuális vitákat.

„Mert végtelen a nézetek különbözősége, és az érvelésre alapozott egyetlen nézet sem perdöntő.”

(Nárada muni: Bhakti-szútra 75.)

A bizalom, mint a kétely ellenszere

Életünk során nagyon sok külső és benső akadállyal kell megküzdenünk. A lelki életben törekvő ember tudatos ezekről a nehézségekről, míg a külső világban teljesen elmerült emberek számára rejtve maradnak. A csitta-viksépák csoportja, amelyekkel most foglalkozunk, csak az egyik szelete a számtalan nehezítő körülménynek, amelyekkel halálunk pillanatáig találkozunk.

Léteznek azonban olyan értékek, amelyeket minden ember hordoz magában, bár sokszor nagyon mélyen eltemetve. Ezeket a kincseket napvilágra hozva, hathatós eszközöket kapunk, hogy szembenézhessünk a nehézségekkel.

Ilyen benső kincs a sraddhá – bizalom, bizakodás, vezető hit – is.

A spirituális és a világi kapcsolatainkban egyaránt alapvető fontosságú. Ahol nincs bizalom, ott hamar felüti fejét a kétség. Ahol pedig a kétség kezd uralkodóvá válni, ott lassacskán megszűnik a szeretet.

Kiben bízzunk?

1. Istenbe vetett bizalom – erről már korábban esett szó a jamák (aparigraha – sóvárgás nélküliség) és a nijamák (ísvara-pranidhána – az Úr iránti odaadás) kapcsán. Félelem nélküli életet jelent, a hitet abban, hogy Isten mindentől megvéd,és megadja, amire szükségünk van.

2. önbizalom – szoros összefüggésben áll az előzővel

3. a választott útba és célunkba vetett bizalom – olyan mélynek kell lennie, hogy senki ne tudjon eltéríteni, sem pedig a célba jutásba vetett hitet aláásni. A teljességhez vezető úton csak teljes bizalommal járhatunk. Ha egyszer meghoztuk a döntést, már ne tántorítson el semmi. Itt is nagyon fontos a pozitív életszemlélet, a gondolatok helyes megfogalmazása. Ha valóban elszántan törekszünk, ne azt mondjuk, ’megpróbálom’, hiszen ez gyöngíti elhatározásunkat, hanem azt, ’megcsinálom!’

„Fogadd el bátran azokat a lehetőségeket, amelyeket a sors felkínál neked, fáradozásod eredményét pedig helyezd Isten kezébe.”

(Szvámí Mahésvarándanda)

4. a mesterbe vetett hit – A guru arra hivatott, hogy feltárja az Igazságot tanítványai számára, hiszen ő már látta azt. Ha kételkedünk, akkor sem látjuk az Igazságot, ha előttünk áll. Olyan ősbizalommal kell fordulni a lelki tanítómester felé, mint a gyermeknek az anyja felé. Akiben megvan ez a bizalom sikeres és eredményes lesz az élete.

Gyakorlás

Harmadik két hét (június 11. – június 24.)

Amikor lépéseket teszünk bármilyen cél elérése érdekében, különösen, ha az a benső világunkhoz kötődik a lebrosszabb tolvaj a kétség – kiszívja belőlünk a lelkesedést, az energiát, minden benső gazdagságot képes megsemmisíteni.

Ma kételkedsz valakiben, holnap már önmagadban is kételkedni fogsz. Amikor az elme kételkedik, akkor abban az illúzióban ringatja magát, hogy bíró lehet, tehát hatalmi helyzetben érzi magát: egy lépéssel afölött amit vagy akit megítél. Ez azonban nyilvánvaló illúzió. Mindannyian eszközök vagyunk, Isten bámulatos sokféleségének és gazdagságának megnyilvánulásához.

1. A kétség legjobb barátja az érvelő elme. Azt azonban tudnunk kell, hogy bár az intellektuáis élet kezdetben nagyon hasznos és nagy segítője a törekvőnek, idővel azonban látnunk kell a korlátait a világi tudásnak. Próbáljuk megfigyelni néhány hétig, hogy mikor szólal meg benső érvelő hangunk: amikor egy másik ember viselkedését kritizáljuk? vagy mikor indokokat keresünk valamilyen feladatunk elhalasztására? Állítsuk meg ezeket a benső monológokat és éljünk a megfordítás elvével: gondoljuk végig a helyzetet az ellenkező oldalról

2. Gyakoroljuk a bizalmat! Nagyon nehéz feladat. Barátainkon, családtagjainkon, munkatársainkon viszont könnyen gyakorolhatjuk. Kérjünk bátran, és fogadjuk ajándékként, amit a másiktól kapunk.

Például egy feleség megkérheti a férjét hogy hozzon a boltból borsot. A férj el is megy, de mondjuk nem őrült, hanem szemes borsot vásárol. A feleség lehet dühös, hogyan lehetséges, hogy a férje még arra sem képes, hogy ilyen egyszerű feladatot teljesítsen. A továbbiakban nem meri rábízni a bevásárlást, sőt kételkedni kezd, hogy egyáltalán bármit rábízzon. A férj persze hamarosan megérzi a bizalmatlanságot, azt tapasztalja, hogy kételkednek benne, hogy semmibe veszik és nem tisztelik és ez lassan elsorvasztja a szeretet a két ember között. A feleség azonban örömmel is fogadhatja ezt a helyzetet: megőrölheti a borsot és úgy még zamatosabb tőle az étel. Lehet hálás, hogy nem neki kellett otthonról elszaladnia.

A dolgok általában nem úgy történnek meg, ahogy mi azt elképzeljük, de mindig egy valószínűségi sávban mozognak. Ha elég szélesen tartjuk ezt a sávot, akkor az emberek nem fognak csalódást okozni elvárásainkban, így bizalmunk is az övék marad. A miénk lehet a béke, a megmaradó energia és összességében egy stresszmentes élet.

 

1 hozzászólás

Rovat: Akadályok, Jóga bölcselet

Egy hozzászólás

  1. Bhava-bhakti dászi

    Köszönöm, ez most jókor jött… 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.