A füstölő

Az ember ősidőktől fogva az illatok bűvkörében él; bizonyos illatokat kedvel, másokat pedig igyekszik elnyomni – gyakran más kedvelt illattal.

Füstölő a Gangeszparton

 

A szagok, illatok az ösztönök világába vezetnek vissza bennünket, segítségükkel csalhatatlan megismeréshez jutunk külvilágunk egy részéről. Mindenkinek és mindennek megvan a maga sajátos illatkompozíciója, mely másokban pozitív vagy negatív hatásokat vált ki.  Az illatokról ezért nehéz beszélni, s ezt mutatja az is, hogy az illatokra sokkal kevesebb megkülönböztető szavunk van, mint pl. a színekre.

A régiek…

…hittek abban, hogy bizonyos illatok vonzzák a jó, mások pedig távol tartják a rossz szellemeket. Ősi hiedelem az is, hogy a füstölő felemelkedő füstje felviszi a fohászokat az égbe. Ezen kívül a füstölő megtisztítja az Istennek szentelt helyet, így segít megteremteni az elmélyült meditációhoz, az ájtatos imához megfelelő környezetet.

Manapság…

…a relaxáció és a lakáskultúra közkedvelt eszköze.

A füstölő használat…

…Indiából a buddhizmus térhódításával jutott el Kínába, Nepálba, Tibetbe, Japánba és még sorolhatnák a távol keleti országokat. India napjainkban is a füstölő gyártás központja, ahol a füstölőket ma is a hagyományos eljárásokkal kézzel készítik. A füstölő pasztákhoz természetes anyagokat használnak, mint ében-, teak-, és szantálfa, pézsma, sáfrány, mirha és más egzotikus fűszerek, és ezekbe sodorják a gondosan előkészített bambuszpálcákat.

 A füstölő történetéről, fajtáiról, készítési módjáról, összetételéről, hasznáról és használatáról olvasható egy cikk “Kelet és nyugat egy füst alatt” címmel a Kagylókürt oldalán.

Szólj hozzá!

Rovat: Nincs kategorizálva

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.